Időmérték

Időmérték

A Decrescendo Stúdió gyártásában elindult az “Aki csillagokra térdelt” – irodalmi magazinműsor . Célunk, hogy bemutassuk a XX. század íróit, költőit, legyenek akár a széles nagyközönség által ismert, vagy elfeledett alkotók, határainkon innen és túl. A tizenkét műsor az ötvenes évek szerzőiről szól, felelevenítve életútjukat, művészetüket, illetve azt a politikai-társadalmi közeget, amelyben éltek, és amely jelentős hatást gyakorolt művészetükre.

Korhatár: 12

Leírás

Kiválasztott költőink, íróink némelyike egészen szorosan kötődik a forradalomhoz, míg mások inkább eszmeiségükben, vagy ars poeticájukban vállalták fel a totalitárius diktatúrák elleni küzdelmet. A műsor célja a kultúra sokszínűségének megmutatása az ötvenes évek kultúrpolitikájának kereszttüzében. A műsorban helyet kapnak olyan alkotók is, akik a kommunista rendszerben csalódtak, annak ideológiájától eltávolodtak. Nem célunk rangsorolni, minősíteni a szerzőket sem a magyar kultúrához „hozzáadott értékük” szerint, sem más eszmék mentén.

A magazinműsorban a két alkotó bemutatása mellett további három állandó rovat kap helyet.

A „Miért szép?” rovatban a témához kapcsolódó kortárs irodalmi alkotások bemutatása lesz látható.

A „Könyvmoly” rovatban az ötvenes évek témájához illeszkedő irodalmi, történelmi, képzőművészeti témájú könyveket, albumokat, kordokumentumokat ajánlunk.

Az „Egyperces” rovatban tehetséges verselőket, írókat szólaltatunk meg, műveiken keresztül.

Márciusban és áprilisban minden héten pénteken 17 órakor, szombaton pedig 19 órakor láthatják az újabb és újabb adásokat.

Kövessenek bennünket!

 

 

 

 

A programot a magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 

 

 

Adás időpontjai

  • 2023.02.02 csütörtök, 07:30

Műsorvezető

Auth Magda