Válaszút vándora-Kallós Zoltán öröksége

Válaszút vándora-Kallós Zoltán öröksége

Idén februárban hunyt el Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő; a Nemzet Művésze.

A Jó ez a FOLK következő két adásában az ő életéről készült portréfilm lesz látható a hatoscsatornán.

Korhatár: 12

Leírás

Útrakelünk és Kallós Zoltán társaságában sorra járjuk fontosabb gyűjtőterületeit, ahol Kallós Zoltán a folklór úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet gyűjtötte. A mezőségi, gyimesi és moldvai helyszíneken találkozunk néhány, még fellelhető adatközlőjével.

Fontos helyszínünk a Kallós Alapítvány válaszúti iskolája, ahol az észak-mezőségi szórványmagyarság oktatása, szakképzése folyik, ahol a népzenei táborok és a néprajzi múzeum is helyet kapott.

A sok élő zenével, énekkel és tánccal, archív fotókkal és filmbejátszásokkal is tarkított filmben megszólalnak Kallós Zoltán fontosabb munkatársai, kollégái, egykori útitársai és barátai is, mindazok, akik továbbvihetik e gazdag örökséget.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy Kallós Zoltán hogyan tekint vissza életére, munkásságára, elért eredményeire, és biztosítva látja-e a kallósi örökség továbbvitelét, életben tartását. Ezért aztán nem is annyira a múltra, sokkal inkább a jelenre és a közeli jövőre helyezzük a hangsúlyt. A filmnek szomorú aktualitást ad, hogy Kallós Zoltán az utómunkálatok során elhunyt, a bemutatót már nem érhette meg.

Adáspremier:
2018.
06.06 szerda, 18:30 1. rész
06.10 vasárnap, 21:00 1. rész ismétlése
06.13 szerda, 18:30 2.rész

 

Adás időpontjai