In memoriam Ruttkai Éva

2016.10.03 szerző: GZs

30 éve távozott el az égi színpadra Ruttkai Éva, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész. Négy évtizedes pályafutása alatt szinte minden műfajban kipróbálta magát. Latinovits Zoltánnal való kapcsolata pedig igazi legendás szerelem volt. Nagykörút című műsorunkban egy kis képes-zenés összeállítással róla emlékeztünk meg.

 

 

Érdekességek Ruttkai Éváról:

- Eredetileg Russ Éva néven született 1927. december 31-én. Hatan voltak testvérek, de csak hárman maradtak életben: Ottó, Iván és Éva. 
- 1948-tól 1951-ig a Nemzeti Színházban játszott: ekkor szerettek egymásba Gábor Miklós színésszel, akivel 1950-ben is összeházasodtak, majd 1953-ban megszületett közös lányuk, Júlia. 
- Latinovits Zoltánnal 1960-ban ismerkedett meg, Pavel Kohout: Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci próbáin. A név magáért beszél: tényleg nagy szerelem kerekedett. 1964-ben elköltözött a férjétől, és egészen 1976-ig, Latinovits haláláig együtt éltek. Kapcsolatuk egyszerre volt menny és pokol, ám Ruttkai Éva hagyatékában van egy üvegkehely, ami kormos gyufaszálakkal van tele. Szerelme halála után ugyanis mindennap meggyújtott egy szálat, elfújta, és a többi közé dobta. Minden áldott nap, egészen a haláláig. 
- A Magyar Rádióban sokszor Ruttkai Éva mondta az Esti mesét.
1987 óta minden év decemberében átadják a Vígszínházban a Gábor Júlia alapította Ruttkai Éva Emlékdíjat annak a művésznek, akit a társulat erre méltónak talál. A választás titkos szavazással zajlik. 
- Ruttkai Évának összesen 123 regisztrált bemutatója szerepel a Színházi Adattárban, sőt, ugyanitt 376 színházi felvételen is látható. 
- A művésznőnek élete volt a színészet. Utolsó premierjére 1986. április 24-én került sor a Vigadó kamaratermében Bellon: Gyöngéd Kötelék című darabjában. Nem sokkal később, szeptember 27-én hunyt el Budapesten.

2016.10.03