Záró-konferencián jártunk!

2017.06.17 szerző: GZs

Az „Ahol a hősöket nem felejtik…” című konferencián jártak stúdiónk vezetői, Paor Lilla és Gyarmati-Paor Zoltán. 
Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehettünk ezen pályázatban, mind egy 13 részes irodalmi sorozat az Időmérték mind pedig egy 1956-os interjúkötet a ’Nem állunk meg félúton’ elkészülése által. Jó dolog az, ha a célok találkoznak és az odavezető utat is tartalmasan tudjuk megvalósítani. Nézőikkel karöltve, szívből köszönjük!

Ha 1956 legvégső igazságát akarjuk kitapogatni, a remény, sőt, annak is a legmagasabb foka, a legyőzött kétségbeesés lesz a válasz. Mi magyarok valójában sohasem adjuk fel a reményt. A mögöttünk hagyott több mint ezer év megedzett bennünket, arra kondicionált minket, hogy nem adhatjuk fel soha, hogy, nincs vesztett ügy – jelentette ki Schmidt Mária kormánybiztos, az 1956-os Emlékév zárókonferenciáján, az Országház Felsőházi termében.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az ’56-os Emlékév fővédnöke beszédében hangsúlyozta: „21. századi világunkban a digitális információrobbanás korában az egyéni és közösségi emlékezés készségét és képességét soha nem látott kihívások érik, ezért a ma záruló Emlékév eredményességének igazi mércéje az, hogy 60 esztendő távlatából mi, mai magyarok megértjük-e pontosan 1956-os forradalmunk okát, célját és megőrizzük-e annak üzenetét.”

Schmidt Mária végezetül kijelentette: ha 1956 legvégső igazságát akarjuk kitapogatni, a remény, sőt, annak is a legmagasabb foka, a legyőzött kétségbeesés lesz a válasz. Mi magyarok valójában sohasem adjuk fel a reményt. A mögöttünk hagyott több mint ezer év megedzett bennünket, arra kondicionált minket, hogy nem adhatjuk fel soha, hogy, nincs vesztett ügy. „1956 is erről szól. 1956-ban reményre tanítottuk az egész világot. Ma is ez a dolgunk.” – fogalmazott.