A Magyar Rádiózás Napja

2014.11.28 szerző: GZs

1925. december elsején du. 5 órakor a Rákóczi út 22. szám alatt ünnepélyes keretek között 5 évvel és egy hónappal azután, hogy az Egyesült Államokban beindult az első rádióállomás -   szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása.  Az avatóünnepséggel, majd hangversennyel elkezdődött a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett. Azóta ezt a napot a Magyar Rádiózás Napjaként tartjuk számon. Ez alkalomból a Lillás Reggeliben a két bemondó ikon, G.Mezei Mária és Mohai Gábor látható! Az ismétlések időpontja a műsorújságunkban megtalálható!

A rádió első elnöke Kozma Miklós - egyben MTI elnök - volt. Működése alatt igyekezett a rádiót függetlennek tartani a politikai propagandától. Tanító, nevelő és szórakoztató funkciót kívánt a rádiónak, de mindemellett a független nemzeti ideológiát is szolgálta. Így komolyzenét és jazzt is sugárzott a cigányzene és a nóta mellett.

A Magyar Rádiózás Napja alkalmából a Lillás Reggeliben bemondóink lesznek láthatóak. G. Mezei Mária hosszú évtizedeken keresztül dolgozott a Kossuth a Petőfi és a Bartók rádióban valamint a Magyar Televízióban. Most nyugdíjas és fiatal tehetségeket tanít a szakmára.   Mohai Gábor Kazinczy-díjas rádióbemondó és előadóművész a Magyar Rádióban az MR3-Bartók Rádió Muzsikáló Reggel című négyórás adásának műsorvezetője, továbbá a Kossuth Rádió hírolvasó bemondója volt. 2012-től a Déli Harangszó c. helytörténeti ismertetőműsor egyik munkatársa. 2011 nyarától tagja az MTVA Anyanyelvi, Mikrofon és Képernyő Bizottságának. Rádiós és televíziós munkája mellett irodalmi esteket szerkeszt és mutat be. Az elmúlt években több verses CD-je jelent meg.

Tartsanak velünk a képernyők előtt!