Kő Pál portré

2014.12.08 szerző: GZs

A Nemzet Művésze cím birtokosa lett a Mester, Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, Terézváros díszpolgára. A magyar képzőművészet ikonját epreskerti műtermében kérdeztük élményeiről, tapasztalatairól, művészi hitvallásáról.

Fekete György szavai szerint Kő Pál - nem elsősorban kora miatt - már jó ideje az örökkévalóságnak dolgozik, és ez műveinek spirituális tartalmában érhető tetten. Jankovics Marcell szerint a mester jelleme és alkotói tevékenysége oly sokszínű, szobrainak szimbolizmusa humorról vagyis arról a sajátosságról árulkodik, hogy céltudatosság és elhivatottság nem létezhet komikum nélkül, ami az élet egyik legfontosabb eleme.

A Kő Pál alkotta szobor az egyén etikus létezésmódjának lehetőségeit és a közösség cselekvési esélyeit kereső, a múltba tekintő, s a mindennapok jelenkori gondjait és a történelmi távlatokat is újra meg újra kérdések és válaszok fókuszába sűrítő plasztikai jelenés. Olyan plasztikai jelenés, amelyben a valószerűség az álomittassággal vívja küzdelmét, s amelyben a szeretetet áhító és a szeretetet sugárzó szándékok és emóciók csillapíthatatlan hevességgel hadakoznak egymással. Kő Pál szobrászata totális magyar szobrászat.

Adáspremier: 18:00 az 'Ez történt a héten' után