Vendégünk Dr. Pacolay Péter!

2015.02.20 szerző: GZs

A Vallás és Kultúra című műsorunk 210. adásának vendége Prof. Dr Pacolay Péter az Alkotmánybíróság február végén távozó elnöke lesz. A műsorban a rendszerváltás egyik legjelentősebb dokumentumáról, a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló 1990. évi IV. törvényről lesz szó, melynek előkészületeiben és kidolgozásában olyan kiváló személyiségek vettek részt, mint Erdő Péter és Sólyom László. Adáspremier február 20. este 20:30-kor!

A magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői. A hitélet körébe tartozó munkálkodásuk mellett kulturális, nevelési-oktatási, szociális-egészségügyi tevékenységükkel és a nemzeti tudat ápolásával is jelentős szerepet töltenek be az ország életében. A lelkiismereti és vallásszabadság érvényre juttatása, a mások meggyőződését tiszteletben tartó, a tolerancia elvét megvalósító magatartás elősegítése érdekében, és ennek garanciájaként az egyházak önállóságának biztosítása, az állammal fennálló kapcsolatainak szabályozása céljából - összhangban az Alkotmánnyal, továbbá a Magyar Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival - az Országgyűlés alkotmányerejű törvényt alkotott.

A vallásszabadság – más kifejezéssel szabad vallásgyakorlás – azt az alapvető emberi jogot jelenti, mely szerint az embereknek nemcsak megengedett a hitük szerinti vallásgyakorlása, hanem ezek hirdetését is szabadon gyakorolhatják (amennyiben az mások személyiségi vagy egyéb jogait nem sérti). Tágabb értelemben a vallások és bizonyos (a fenti alapvető emberi jogokat tiszteletben tartó) világnézetek (beleértve akár az ateizmust is) egyformán hirdethető, képviselhető és az állam szempontjából egyforma elbírálásban részesülő, főként megengedő állapotát értik.