Húsvéti nyúl munka utáni akcióban!

2014.04.18 szerző: GZs

Itt az ideje a kikapcsolódásnak, a pihenésnek és a hagyományok ápolásának. Kellemes Húsvétot kívánunk minden kedves Nézőnknek! Töltsük együtt szeretetben e szép ünnepet!

A jeles napok sorában az egyik legfontosabb ünnepünk a Húsvét. A keresztény egyházakban Krisztus feltámadására emlékeznek. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulást jelképezte. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, amelynek elemei a feltámadás és az újjászületés. 

S ne feledkezzünk meg a mára már sajnos egyre kevesebb helyen tartott szokásról, a húsvéti locsolkodásról. Íme néhány kedvcsináló versike a hagyományőrző locsolók számára:

 

Kerek erdőn jártam, Piros tojást láttam, bárány húzta rengő kocsin, Mindjárt ideszálltam. Nesze hát rózsavíz, Gyöngyöm, gyöngyvirágom. Hol a tojás, piros tojás? Tarisznyámba várom! 

Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,  Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra.  Rózsavíztől, majd meglátod, szép és ügyes leszel,  Ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel?

Húsvét hétfőjén kinyílott egy rózsa, Hajnalhasadáskor, harmat hullt le róla. Ezüst harmat cseppent, kis üvegbe szedtem, egy szép barna kislányt vele megöntöztem. GZs