Szép bronzvasárnapot kívánunk!

2014.12.07 szerző: GZs

Teljen ez a nap a közelgő ünnep jegyében szeretetben és békességben. Szép perceket s tartalmas beszélgetéseket kívánunk hozzá a hatoscsatorna stábjának nevében! 

Érdekességek adventtel kapcsolatban:  

Az adventus latin eredetű szó megérkezést jelent. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka.  Az adventi koszorú hagyománya a pogány időkre nyúlik vissza, amikor is a szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból font "szent " koszorúkkal a gonosz szellemek elől védelmezték a házat. A kör alakú, vagyis az örökkévalóságot jelképező koszorúkat zöld, vörös és aranyszínű szalagokkal díszítették; a zöld volt a termés, a piros az élet, az arany pedig a fény színe. 

A koszorút uraló négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. Vasárnaponként eggyel több gyertyát kell meggyújtani, s karácsony estéjén az egész fenyőfa fénybe borul. Nem mindegy az sem, hogy milyen a koszorú díszítésének színvilága. A keresztény tanítás szerint az advent hagyományos színe a lila a bűnbánat és a megtérés jelképe miatt. A koszorú négy gyertyája közül - a meggyújtás sorrendjében - az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín. Az adventi koszorú akkor az igazi, ha egy kék, egy piros, egy fehér és egy lila színű gyertya van rajta. Minden gyertya egy - egy angyalért ég, akik advent idején az égből leszállnak a Földre és mindent megtesznek azért, hogy még szebbé, még boldogabbá, még meghittebbé varázsolják az ünnepet.

A hagyomány szerint:
Az első vasárnapon négy héttel karácsony előtt kék köpenyben egy angyal száll le közénk, hogy megkeresse azokat az embereket, akik meghallgatják őt.

A második vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll alá, egy serleget hozva magával, hogy abban szeretetet vigyen fel a mennybe.

A harmadik vasárnapon egy fehér angyal jön a mennyből, hogy békét, tiszta szeretetet és boldogságot hozzon az embereknek. Kezében fénysugárral megérint mindenkit, akinek a szíve tiszta.

A negyedik vasárnapon egy angyal lila lepelben lantot pengetve és énekelve járja be a Földet. Ettől az énektől rügyeznek ki tavasszal a magok.

Más értelmezések szerint:

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, amit a katolikusok egy-egy személyhez vagy közösséghez is kötnek: hit, remény, öröm, szeretet.

1. gyertya – lila – A prófécia gyertya vagy hit gyertyája
2. gyertya – lila – A Bethlen gyertya vagy a reménység gyertyája
3. gyertya – rózsaszín – A pásztor gyertya vagy az öröm gyertyája
4. gyertya – lila – Az angyal gyertya vagy szeretet gyertyája.
5. gyertya – fehér – A Krisztus gyertya melyet advent első napján kel meggyújtani

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra is alkalmat ad, hogy az ünnep, csakugyan ünnep legyen, és akkora figyelemmel fordulhassunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel