Hangszer egy életen át!

2015.05.12 szerző: GZs

A zenélésben rejlő örömök nagy mértékben összefüggenek azzal, hogy az ember mennyire szereti a választott hangszerét. Na de mi van akkor ha egy kis ember nagy hangszert választ? A Terézvárosi Magazinban a Tóth Aladár Zeneiskolát képviselve Kovácsikné Falvay Edit gordonkatanár és Zelenyánszky Lőrinc gordonka szakos művészpalánta volt vendégünk. A képen lencsevégre kaptuk a felvétel előtti pillanatokat, amikor is kiderült, hogy azért kicsiség ide vagy oda, adódik segítőtárs a "hangszerszállító" Édesanya személyében. :)

A cselló a hegedű után a legdallamosabb vonós hangszer, melynek hangja legközelebb áll az emberi hanghoz. Elnevezése, az olasz violoncello rövidített változata. Más nevén a gordonka a vonós hangszercsalád basszushangszere. Négy húrját vonóval vagy pengetve szólaltatják meg, ülve játszanak rajta.

A Tóth Aladár Zeneiskolában hat éves kortól lehet gordonkázni tanulni. Bár a gordonka mérete meglehetősen nagy, szerencsére kifejezetten gyerekek testalkatához méretezett „kicsinyített” (ún. nyolcados, negyedes vagy feles nagyságú) tanulóhangszereket is készítenek. Ezért a csellótanulás kezdetén még nem szükséges hangszert vásárolni, mert a jól működő kölcsönzési rendszerüknek köszönhetően mindenkinek tudnak hangszert biztosítani a testalkatának megfelelő méretben