Éljenek a filmek!

2015.05.18 szerző: GZs

Megkezdődött az NMHH Mecenatúra Programjának díjkiosztó gálája az Uránia Filmszínházban Czakó Ferenc fergeteges homokanimációjával! A rendezvényen stábunk is kint van, főszerkesztőnk Paor Lilla koordinálásával! :)

Ötödik évébe lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programja, amely nem egész estés filmek készítését és helyi, körzeti televíziók és rádiók működésének, műsorgyártásának támogatását szolgálja. A mecenatúraprogram filmes pályázatai révén 2011 óta mintegy 570 támogatott filmalkotás készült el több mint 5 milliárd forint értékben, és az alkotások sikeresen szerepelnek fesztiválokon is: eddig 47 mű szerepelt már 154 hazai, illetve nemzetközi fesztiválon, amelyekről a mecenatúrás filmek közel 50 díjat hoztak el.

A Médiatanács elérkezettnek látta az időt arra, hogy a Magyar Filmhéten bemutatott és a programban támogatott, elkészült alkotások legjavát díjakkal ismerje el független szakmai zsűri értékelése alapján. Öt kategóriában: dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban első, második és harmadik díjat ajánl fel másfél-, egy- és félmillió forint értékben, emellett a testület lehetőséget ad kiemelkedő szakmai teljesítmény díjazására is három, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. Az egyes kategóriadíjak a pályázati névadók nevét viselik, így Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula-, Fehér György-, valamint Huszárik Zoltán-díjat ad át a Médiatanács.

A gálával egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésen a díjakat Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, valamint Novák Emil operatőr, a zsűri elnöke, a Filmakadémia elnöke adja át.