Alapkőletétel Mátyásföldön

2017.07.05 szerző: GZs

Paor Lilla volt a háziasszony azon az ünnepségen, melyen a Reformáció 500 évfordulójára emlékezvén letették egy új monumentális tér alapkövét. "A terek mindig találkozóhelyek, a Reformátorok terén pedig a múlt találkozik majd a jelennel és a jövővel" - hangoztatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a XVI. kerületben létesülő tér alapkőletételi ünnepségén. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére elkészülő 12 000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászművész reformáció-emlékműve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.

 

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester felidézte: az elmúlt tíz évben sokféle ötlet megfogalmazódott a sashalmi terület hasznosításáról, voltak akik lakóházakat, mások közintézményt szerettek volna itt látni. Szerinte jó döntés született azzal, hogy nem építik be a területet, hanem olyan térré alakítják, ahová bárki eljöhet pihenni, elmélkedni saját életéről, hitéről.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon és a Kárpát-medencében is egyedülálló reformációs emlékhely és szabadidőpark készül, amellyel nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is gazdagodik a kerület.

A Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magasságban lévő téren 336,5 millió forintból megvalósuló beruházás keretében egy 17 méter magas kilátót, 80 négyzetméteres kávézót építenek 30 négyzetméteres terasszal, sétáló utakat és parkolókat alakítanak ki.

A tér közepére R. Törley Mária tervei alapján egy három méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet.